Crafta Therapie

 

Een crafta-therapeut richt zich op het behandelen van klachten in de nek-, hals- en kaakregio. Maar wat is crafta-therapie precies en voor wie is het bedoeld?

Wat is crafta-therapie?

CRAFTA betekent Cranio Faciale Therapy Academy. Crafta is een zeer gespecialiseerde opleiding in manueel therapie gericht op het behandelen van pijn en stoornissen in het gebied van het hoofd, de hals, de kaak en de nek. Daarnaast heeft de crafta-therapeut specifieke kennis van stoornissen aan de schedel.

Voor wie is crafta-therapie?

Een Crafta-therapeut onderzoekt en behandelt patiënten met de volgende klachten:

  • kaakpijn, knakkende kaak, kauwstoornissen, moeite met openen van de mond
  • tandenknarsen, klemmen, stoornissen in het contact tussen boven- en onderkaak 
  • onverklaarbare hoofdpijn 
  • hoofdpijn als gevolg van stoornissen in de nek-, kaak-, hoofd- en halsregio
  • groeistoornissen, asymmetrische ontwikkeling en functionele problemen
  • oogpijn, functionele oogklachten en coördinatie daarvan
  • oorsuizen - verbonden met kaak- en nekbewegingen) - en pijn bij bijholteontstekingen
  • duizeligheidsklachten, evenwichtsstoornissen, aangezichtspijn en aangezichtsverlamming.

Door de specifieke regio van deze problematiek werkt een crafta-therapeut nauw samen met tandartsen, KNO-artsen, kaakchirurgen, neurologen, orthodontisten, logopedisten en kinderartsen.

Wat doet een crafta-therapeut?

Een crafta-therapeut analyseert tijdens een eerste afspraak uitvoerig de klachten van de patiënt. Vervolgens kijkt de therapeut welke vorm van lichamelijk onderzoek nodig zal zijn. In eerste instantie richt de crafta-therapeut zich op de functie van het nekgebied, het kaakgewricht, de schedel en het zenuwstelsel van het hoofd en gezichtsgebied. Het doel hiervan is het vinden van stoornissen. Als deze gevonden worden, kan er behandelplan opgesteld worden om de storingen en pijnklachten te verminderen.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Tijdens de behandelingen maakt de therapeut gebruik van dry needling, manuele technieken, en oefentherapie. Een afspraak duurt gemiddeld een half uur. Na twee tot vier behandelingen krijgt het programma meer vorm. Dit kan doordat een gedeelte wordt bepaald door pijntabellen en vragenlijsten. De vragenlijsten worden ingevuld gedurende de behandelingsperiode. Verder krijgt de patiënt oefeningen voor thuis ter bevordering van de beweeglijkheid van de kaak.