Orthopedische revalidatie

Orthopedische revalidatie volgens de 4xT methode is een behandelwijze waarbij manuele en fasciale technieken worden gecombineerd met verschillende trainingsvormen. Elke behandeltechniek (interventie) wordt vooraf getest en het effect op de kwaliteit en kwantiteit van de mechaniek wordt gemeten middels klinimetrie. Er wordt gebruik gemaakt van bestaande en nieuwe interventies. Deze worden door het algoritme in een logisch kader geplaatst en leiden zo tot een nieuwe behandelmethode. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van bestaande manuele technieken maar zowel de locatie, richting en graad van manipulatie wordt gekozen op basis van myofasciale testen en dat is nieuw!

Ketenproblematiek

Een kenmerk van deze methode is dat er verder wordt gekeken dan alleen naar de spieren en gewrichten; er wordt namelijk ook naar de fascia gekeken en naar 'het grote plaatje'. Niet alleen naar de locatie van de klacht maar ook naar de aard, dit kan soms betekenen dat de behandeling ook op locaties plaatsvindt waar u geen klachten ervaart maar de locatie wel een directe relatie kan hebben met de klacht.

Wat is fascia?

Fascia is een type bindweefsel dat ligt rond spieren, botten en gewrichten. Het ligt verspreid over het hele lichaam. Fascie geeft ondersteuning en bescherming aan die lichaamsdelen en het geeft structuur aan het lichaam. Fascia kan verkleven aan de reeds genoemde structuren waardoor de mobiliteit van de structuren afneemt. Door dit vrij te zetten kan de functie weer toenemen en/of herstellen.

De 4xT methode

Door de gerichte Testen is het mogelijk elke interventie, mobilisatie/manipulatie (Trigger) en tape applicatie  (Tape) nauwkeurig te kiezen. Hierdoor is elke techniek altijd effectief. Op basis van de gerichte Testen worden ook de oefeningen specifiek gekozen (Train). De oefeningen slijpen direct de nieuwe bewegingen in het fasciale patroon in. Dit zorgt voor een blijvend resultaat.