Psychosomatische fysiotherapie: spanning en stress onder controle

De psychosomatische fysiotherapie is een specialisatie binnen de algemene fysiotherapie waarbij de behandeling van spanning- of stress gerelateerde klachten, onverklaarde pijn en vermoeidheid centraal staat. Dit worden ook wel psychosomatische klachten genoemd. Het zijn fysieke klachten die mogelijk verband houden met een verstoring in de balans tussen lichamelijke en psychische belasting, in relatie tot de omgeving.

De samenhang tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting is aanvankelijk niet zo duidelijk. De lichamelijke signalen worden dikwijls eerst genegeerd of verkeerd geïnterpreteerd. Als de klachten na verloop van tijd toenemen, levert medisch onderzoek veelal niet veel op. Een duidelijk medische diagnose is vaak niet te stellen wat u een gevoel van onbegrip kan geven.

Is psychosomatische fysiotherapie iets voor u? Stelt u zich zelf eens de vraag:

  • Heeft u onbegrepen lichamelijke klachten
  • Regelmatig hoofdpijn, rug of nekpijn
  • Voelt u zich vaak moe
  • Kunt u zich moeilijk concentreren
  • Slaapt u slecht
  • Bent u de laatste tijd prikkelbaar of heeft u minder geduld
  • Kunt u niet meer genieten of ontspannen
  • Voelt u zich onbegrepen of somber

Kunt u één of meer vragen met een “ja “beantwoorden? Dan zou psychosomatische fysiotherapie voor u een manier kunnen zijn om weer in balans te komen. Hierdoor kunnen de lichamelijke en psychische klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Dit kan men bereiken door bijvoorbeeld meer inzicht te verkrijgen in de manier van ziektebeleving in relatie tot het dagelijks functioneren. Maar ook bijvoorbeeld door het leren aanvoelen en respecteren van lichamelijke en psychische grenzen.

Het doel van de psychosomatische fysiotherapie is:

  • inzicht krijgen in het ontstaan en de gevolgen van de klacht
  • het veranderen van de factoren die de klacht in stand houden

De psychosomatische fysiotherapeut begeleidt u in het herstellen van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning. Het eerste gesprek is dan ook gericht op het vinden van de relatie tussen de lichamelijke klachten en de psychische gesteldheid. Dit gesprek is tegelijk een kennismakingsgesprek. In dit gesprek kunnen we onderzoeken of er mogelijkheden zijn om samen te werken. Naast de lichamelijke klachten worden indien gewenst de psychologische en sociale aspecten ook bij de behandeling betrokken. Er wordt van u een eigen inbreng en een actieve inzet verwacht in het herstel- en veranderingsproces.

Meer weten over psychosomatische therapie? Neem contact op voor een afspraak met onze specialisten: 035 – 6950422 / info@paulklaver.nl. Of gebruik het contactformulier.