Dry Needling; effectief of niet? Een wetenschappelijke analyse

20 maart 2017

Achtergrond

Dry Needling is erg populair de laatste jaren onder zowel fysiotherapeuten als patiënten. Maar is dit terecht? De wetenschappers in onderstaand artikel deden er onderzoek naar en haalden hun bevindingen uit een 13-tal wetenschappelijke artikelen mbt Dry Needling. Uit meer dan 200 artikelen is een selectie gemaakt en daar kwamen deze 13 artikelen uitrollen. Helaas is de kwaliteit van de onderzoeken niet zo goed (scoremediaan van 7 van de 10 punten op kwaliteit), dus al te harde conclusies kunnen er niet getrokken worden.

 

Soort onderzoek

Systematische review en Meta-analyse

 

Doel van het onderzoek

Uitvinden wat de korte-  en lange termijn effecten zijn van Dry Needling met betrekking tot pijnklachten voortkomend uit de spieren/musculatuur bij patiënten die fysiotherapeutisch behandeld worden dmv Dry Needling.

 

Methode

Elektronische databases werden doorzocht op mensen met klachten in het spierstelsel/musculoskeletale stelsel die dmv Dry Needling behandeld zijn door een fysiotherapeut, dit in vergelijking met een controle groep of ander soortige behandeling. Dmv GRADE (Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation) werd de kwaliteit van de onderzoeken getoetst.

  

Resultaten

De onderzoekers hebben na 3, 6 en 12 maanden gemeten hoeveel pijnklachten er aanwezig waren na Dry Needling in vergelijking met de controlegroepen (geen of een nepbehandeling). In de eerste 3 maanden meting komt naar voren dat er significant bewijs is dat Dry Needling hoogstwaarschijnlijk de pijn doet minderen in vergelijking met de controlegroepen. Bij 6 en 12 maanden werd Dry Needling nogsteeds als favoriete pijnverminderaar aangegeven maar dit effect was niet statistisch significant meer. Dus tov andere behandelingen is de uitkomst vanaf 6 maanden niet meer significant in het voordeel van Dry Needling.

 

Kwalitatief gezien redelijke artikelen (7/10) suggereren dat Dry Needling uitgevoerd door een fysiotherapeut effectiever is dan geen behandeling, nepbehandeling en andere behandelmethoden mbt het verminderen van de pijnklachten bij patiënten met klachten in het musculoskeletale stelsel 3 maanden na de behandeling. Matige kwaliteit artikelen suggereren hele goede effecten van Dry Needling in vergelijking met geen of nepbehandeling. Hard genoeg bewijs mbt de lange termijn effecten (6-12 maanden) is niet gevonden.

 

Bron: http://www.jospt.org/doi/full/10.2519/jospt.2017.7096?code=jospt-site

Samenvatter: Andreas Buchmann

Gerelateerd:


« terug naar het overzicht