Het effect van diverse behandeltechnieken bij hielspoor

12 april 2018

Het effect van diverse behandeltechnieken bij hielspoor -- Een systematische review uit 2016

Soort onderzoek
Systematische review

Introductie:
Hielspoor (ook wel fasciitis plantaris) is een probleem dat bij een groot deel van sporters en mensen met een staand beroep voorkomt. Alleen al in de Verenigde Staten waren er (gemeten tussen 1995 en 2000) bijna een miljoen mensen per jaar die last kregen van hielspoor.

hielspoor

Wat is hielspoor?
Simpel gezegd is hielspoor pijn en ontsteking in een peesblad dat zich onder de voet bevindt. Dit stuk peesblad (de fascia plantaris) loopt vanaf de onderzijde van de hak tot en met de onderzijde van de tenen.

Wat zijn risicofactoren?
Een paar veelvoorkomende risicofactoren zijn het lang staan, obesitas, een versterkte pronatie van de voet (de voet staat naar binnen toe), hardlopen en een beperkte beweeglijkheid (met name het omhoog bewegen) van de voet.

Wat voor een klachten horen hierbij?
De symptomen van hielspoor zijn ondermeer een stekende pijn bij de eerste stappen in de ochtend. De pijn neemt af wanneer men eenmaal in beweging is en neemt weer toe wanneer iemand lang staat of opstaat nadat hij of zij lang heeft gezeten.

Hielspoor is multifactorieel en dat verklaard de meerdere behandelmogelijkheden. De oorzaak bevat onder meer ontsteking en degeneratie van het peesblad. Normaliter functioneert het peesblad als schokdemper en ondersteund het de voet.

In 85 tot 90% van de gevallen wordt er conservatief behandeld (d.w.z. zonder te opereren). Hoofdzakelijk zijn de conservatieve behandelingen het gebruik van ontstekingsremmers, steunzolen en gedurende een periode van 6-12 maanden frequent rekken.

Doel van het onderzoek:
Het onderzoeken van het effect van verschillende behandeltechnieken bij hielspoor op pijn en de dikte van de peesplaat.

Methode:
De auteurs hebben in hun systematische review naar literatuur gezocht uit 2010 tot 2016 en hebben hiervoor drie wetenschappelijke databanken gebruikt. Hiervoor zijn studies gebruikt die het effect van diverse behandeltechnieken bij hielspoor op o.a. pijn hebben onderzocht. Daarnaast zijn ook studies die de kosteneffectiviteit hebben onderzocht betrokken in het onderzoek. Na de zoekopdracht zijn er 566 artikelen gevonden en zijn ze gescreend op criteria en op bruikbaarheid. Uiteindelijk zijn er 8 artikelen (randomized controlled trials met een studiepopulatie tussen de 30 en 72 personen per onderzoek) gebruikt in de studie. Voor de studiecriteria wordt er verwezen naar het originele artikel.

In de studie is het effect van een vorm van shock wave therapie, ontstekingsremmers (injecties met corticosteroïden), behandeling m.b.v. bloedplasma, placebobehandeling, fysiotherapie en krachttraining onderzocht.

Conclusie:
Op placebo na hebben alle behandeltechnieken die in deze studie zijn betrokken op een bepaald moment tot pijnreductie geleidt. Wanneer er echter wordt vergeleken blijkt een behandeling m.b.v. bloedplasma ook op de lange termijn voor pijnreductie te zorgen. Als invasieve behandeltechnieken niet worden toegepast dan kan men vertrouwen op fysiotherapie en injecties corticosteroïden. Het injecteren van corticosteroïden (ontstekingsremmers) zorgt voor pijnreductie maar komt met ongewenste bijwerkingen.

 

Bron: Assad, S., Ahmad, A., Kiani, I., Ghani, U., Wadhera, V., & Tom, T. N. (2016). Novel and conservative approaches towards effective management of plantar fasciitis. Cureus, 8(12). Online beschikbaar via; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5215813/

Vertaald en samengevat door: Nick Pouw

Gerelateerd:


« terug naar het overzicht