Informatiebalie

Hoofdpijn en triggerpoints in de nekspieren

Onderzoek
  • 03 oktober 2016

Veel mensen met migraine hebben ook last van nekpijn. Onderzoeken naar de activiteit van de nekmusculatuur bij deze patiëntengroep laat wisselende beelden zien op het gebied van motorische controle en spierkracht. Wat wel duidelijk is, is dat patiënten met migraine meer actieve triggerpoints hebben. In onderstaand onderzoek is aangetoond dat er bij veel vrouwen met migraine ook significant meer (aktieve) triggerpoints in de nekspieren aanwezig zijn.

Hardloopblessures bij vrouwen

Onderzoek
  • 29 juni 2016

Hardlopen is al populair sinds de jaren ’70, maar sinds 2000 neemt het aantal hardlopers sterk toe. Dit komt vooral omdat er meer vrouwen zijn gaan hardlopen. Fysiotherapeuten zullen dat in de praktijk gemerkt hebben. Omdat zij later zijn begonnen mist men in de literatuur kennis over de risicofactoren voor hardloopblessures bij vrouwen. In een eerder review werden aanwijzingen gevonden dat de risicofactoren voor mannen anders zijn dan voor vrouwen. Prospectieve cohort studies vonden eerder al vier risicofactoren voor hardloopblessures bij beginnende vrouwelijke hardlopers.

Korte pauzes tijdens het werk zijn nuttig om rugklachten te verminderen

Onderzoek
  • 23 maart 2016

Zitten gedurende langere tijd is geassocieerd met rugklachten. Aangezien we in Westerse landen steeds meer tijd zittend doorbrengen is dit een punt van aandacht. Opvallend is dat niet alle mensen die lang zitten rugklachten krijgen. Dit treedt op in 25-50% van de mensen, die daarom pain-developers worden genoemd. Tijdens het langdurig zitten vertonen deze pijn-ontwikkelaars unieke karakteristieke bewegingen en spieractivaties. Zo hebben deze mensen een verhoogde co-contractie en spieractivatie in de romp na twee uur gezeten te hebben. Mensen die acute lage rugklachten krijgen tijdens het zitten hebben een vergrote rompbeweging in het saggitale vlak, wiebelen meer en verplaatsen meer tijdens het zitten. Of dit oorzaak of gevolg is, is nog niet duidelijk, maar wel is duidelijk dat dit verschilt tussen mensen die wel en geen rugklachten ervaren.|
Regelmatig pauzeren is een manier om het ontstaan en de ernst van rugklachten te verminderen. Eerder onderzoek toont aan dat pauzes een vervelend gevoel in de rug met 35% reduceren, terwijl de productiviteit gelijk blijft of zelfs verbetert. Het doel van deze studie was om het effect van drie verschillende schema’s van staande-rustpauzes te onderzoeken bij mensen die langdurig zittend werken.

Koud en vochtig weer verergert pijn bij artritis

Onderzoek
  • 07 december 2015

Mensen met osteoartritis (OA) rapporteren vaak dat het weer invloed heeft op de pijnklachten. Met name regenachtige en koude dagen verergeren de pijn. Er zijn verschillende mogelijke verklaringen voor het ontstaan van pijnklachten onder invloed van het weer. Aangezien pezen, spieren, botten en littekenweefsel bestaan uit verschillende structuren, kan het zijn dat er contracties en expansies plaatsvinden die resulteren in pijnklachten. Luchtdruk kan stijfheid in gewrichten vergroten en zenuwuiteinden gevoeliger maken. Bewijs hiervoor ontbreekt nog. Eerdere studies zijn er al wel op gericht geweest om een verband aan te tonen, maar er zijn nog geen eenduidige resultaten. In deze studie is de invloed van het weer en weersveranderingen onderzocht bij mensen uit zes verschillende Europese landen met artritis in de knie, hand of heup.

 

Roken is van invloed op lage rugpijn

Onderzoek
  • 18 oktober 2015

De kans op het ontwikkelen van chronische lage rugklachten na een acute lage rugklacht episode is voor rokers 3,12 keer verhoogd

Online producten bestellen via Paul Klaver Fysiotherapie

Bericht op Twitter
  • 14 oktober 2015

Via onze nieuwe webshop is het nu mogelijk om zelf allerlei hulpmaterialen te bestellen. Zoals braces, taping materialen, gel, oefenbanden en nog veel meer. Klik op de link en plaats eenvoudig uw bestelling: open de webshop

5 Mobiliserende Onderrug Oefeningen bij Lage Rugpijn

Video
  • 14 oktober 2015
  • Oefeningen
  • Massages

Oefeningen lage rugpijn zijn een belangrijk onderdeel bij het herstel van je pijn. Deze 5 mobiliserende onderrug oefeningen lage rugpijn kan je altijd en bijna overal toepassen! Of je acute rugpijn hebt, je rug stijf is of om gewoon je rug soepel te houden!

Het gericht uitvoeren van bewegingen van je rug wanneer je rugklachten kan je goed helpen in het herstel! Niet eens zozeer de oefeningen bij lage rugpijn die je uitvoert, maar het feit dat je leert gedoseerd te bewegen zonder te compenseren vergroot je kans op een goed herstel aanzienlijk.