Als de achillespees uw achilleshiel wordt

25 maart 2016

Wat is een achillespeesblessure?
Een achillespeesblessure krijg je na overbelasting, tussen je hielbeen tot ongeveer 10 centimeter erboven. In:
1. de aanhechting van de pees op de hiel
2. de pees met het omringende weefsel
3. de slijmbeurs in de diepte aan de voorzijde van de pees

Een achillespeesblessure komt veel voor in sporten waarbij veel explosieve- en sprongbewegingen voorkomen. De achillespeesontsteking ontstaat meestal niet acuut, maar de sporter heeft vaak al langer last van deze klacht die in ernst toeneemt. Als je doortraint, riskeer je geleidelijke verergering en een steeds moeilijker herstel. De pijn is in te delen in 5 stadia:
1. Pijn na langdurige inspanning, die na enige uren spontaan weer verdwijnt.
2. Pijn die tijdens de warming-up opkomt of bij opstaan uit bed, tijdens de inspan-ning afneemt, en pas daarna weer terugkomt.
3. Pijn tijdens en vlak na de inspanning en ‘s nachts. De pijn verdwijnt pas na langdurige rust.
4. Hetzelfde als punt 3, inclusief prestatie-vermindering.
5. Constante pijn die niet meer verdwijnt, ook niet na langdurige rust.

Er is niet altijd een sportbelasting nodig voor een overbelasting van de achilles-pees! Denk bijvoorbeeld aan beroepen waarbij veel wordt gelopen. Naast de bovenstaande klachten is er ook sprake van een pijnlijke en gezwollen achillespees en rekpijn. Ook deze klachten verergeren naarmate de klacht langer duurt. Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van een achillespees-ontsteking, vaak hebben die met elkaar te maken. Zoals gezegd is de achillespees-ontsteking een overbelastingsklacht, dus mogelijke oorzaken kunnen liggen in:
1.Een te snelle opbouw van training, bijvoorbeeld aan het begin van het trainings-seizoen of na een blessure of ziekte.
2.De achillespees heeft te weinig kracht om de (verhoogde) belasting aan te kunnen.
3. Verandering van de bodem waarop men traint.
4.Slechte schoenen met te weinig steun of een verkeerde voetbelasting.
5.Een bewegingsbeperking of instabiliteit in de enkel.

Herstel
Verminderen van de training (vooral ontlasten van de achillespees), is een eerste vereiste voor genezing. In de zoektocht naar de oorzaak wordt de mobiliteit van de gewrichten en de conditie van de spieren in het been beoordeeld, er wordt gekeken naar de looptechniek en de stand van de voeten wordt beoordeeld. Een beperking in de bewegelijkheid van de enkel kan al snel voor een overbelasting in de achillespees zorgen. Middels technieken uit de orthopedisch manuele therapie is de mobiliteit vaak snel te herstellen. Wanneer er pijnpunten in de kuitspieren aanwezig zijn, kan daaruit ook een uitstralende pijn naar de achillespees ontstaan (triggerpoints). Via Dry Needling, een behandeling waarbij een gespecialiseerde fysiotherapeut door middel van naaldjes de pijnpunten laat verdwijnen, worden erg goede resultaten gehaald. De Orthopedisch Manueel-/Fysiotherapeut heeft een directe toegankelijkheid, wat inhoudt dat er geen verwijzing van de huisarts nodig is om een afspraak te maken.

Paul Klaver Groepspraktijk voor fysiotherapie heeft ruime openingstijden en geen wachtlijst, waardoor u snel aan uw herstel kunt werken.


« terug naar het nieuwsoverzicht