Blijvende handklachten? Carpaal Tunnel Syndroom of niet?

04 februari 2013

De klachten worden veroorzaakt door beknelling van een zenuw en bestaan uit een tintelend of pijnlijk gevoel in de hand en de vingers en vooral het verzorgingsgebied van de zenuw, dat wil zeggen de duim, wijs- en middelvinger en een deel van de ringvinger. Ook kan een verdoofd gevoel van de vingertoppen ontstaan en een verminderde kracht waardoor gemakkelijk dingen uit de hand kunnen vallen. De pijn kan uitstralen via de onderarm en elleboog tot in de schouder.

Oorzaak:

Het carpaal tunnel syndroom, ook wel carpale tunnel syndroom genoemd, is een beknelling van de middelste armzenuw (nervus medianus). De nervus medianus loopt samen met de buigpezen vanuit de onderarm naar de handpalm toe via een nauwe tunnel, de carpale tunnel. Het syndroom treedt op als de zenuw beknelt raakt en het weefsel is opgezwollen wat een tintelend, doof en/of pijnlijk gevoel kan geven. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 5% van de mensen op middelbare leeftijd in meer of mindere mate last hebben van CTS. Het carpaal tunnel syndroom ontstaat niet alleen bij mensen die veel achter de computer werken. In bepaalde beroepen waar vaak dezelfde beweging wordt uitgevoerd (denk aan een cassiere in de supermarkt met het scannen van uw boodschappen) komt het vaker voor dan bij beroepen waar dit niet het geval is. Toch is RSI lang niet de enige oorzaak. In elke situatie waarin de druk in de tunnel toe neemt slaat dit rechtstreeks op de zenuw, de nervus medianus. Een kneuzing, breukje of stressfractuur kan zorgen voor een flinke zwelling in de tunnel waardoor de klachten tevoorschijn komen.

Uit onderzoeken blijkt dat ook bepaalde ziektes verantwoordelijk kunnen zijn als oorzaken van het carpaal tunnel syndroom. Suikerziekte en hypothyreoïdie (te langzaam werkende schildklier) vergroten de kans eveneens. Mensen die vatbaar zijn voor ontstekingen (bijvoorbeeld bij reuma of fybromyalgie) en vrouwen die zwanger zijn hebben ook een grotere kans op dit syndroom. Hetzelfde geldt voor mensen die drugs gebruiken, roken, overgewicht en grote koffiedrinkers (caffeïne).

De behandelingsmogelijkheden:

  • Fysiotherapie, bij geringe klachten of bij klachten van wisselende aard.  
  • Het aanmeten van een spalk waarmee de pols rust krijgt en de klachten kunnen afnemen. 
  • Een injectie in de pols met cortison en een plaatselijk verdovend middel.  
  • Een operatie, waarbij de revalidatie door de fysiotherapeut zal worden begeleid.

Soortgelijke klachten kunnen echter ook de oorsprong in de nek of schoudergordel hebben. Bij aanhoudende klachten ondanks eerdere behandelingen door de fysiotherapeut of medisch specialist is het aan te raden de orthopedisch manueeltherapeut te raadplegen voor diagnostisch onderzoek naar de oorzaak van de aanhoudende klachten.

De Orthopedisch manueeltherapeut heeft een directe toegankelijkheid, wat inhoudt dat er geen verwijzing van de huisarts nodig is om een afspraak te maken. Paul Klaver Groepspraktijk voor fysiotherapie heeft ruime openingstijden en geen wachtlijst, waardoor u snel aan uw herstel kunt werken.


« terug naar het nieuwsoverzicht