De nek niet meer gekraakt?

02 september 2013

Afgelopen periode is er verschillende media aandacht geweest voor de mogelijke gevaren van het kraken van de nek. Er werd zelfs onterecht gesteld dat het bestuur van de NVMT (Nederlandse Vereniging van Manueel Therapeuten) het een niet-verantwoorde en gevaarlijke behandeling vond.

De NVMT beschrijft het als volgt op haar eigen website; nvmt.nl:

Annelies Pool, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT): “Bij hoog cervicaal manipuleren (kraken in de nek) zijn de risico’s op bij- en nawerkingen nihil, lager dan risico's bij slikken van paracetamol, maar niet volledig uit te sluiten. Doordat deze risico’s niet voor 100% uit te sluiten zijn en het feit dat manueel therapeuten een bewezen effectieve andere behandeltechniek kunnen toepassen, heeft het bestuur van de NVMT een concept advies aan de leden gegeven. Dit concept advies, afraden van manipulaties hoog in de nek, wordt ter bekrachtiging aan de Algemene Ledenvergadering op 18 november voorgelegd. Uitgangspunt is: we kiezen voor de patiënten en dus voor de veiliger techniek.”

In dit bericht wordt een onderscheid gemaakt tussen hoog in de nek (de hoogste 3 nekwervels) en laag in de nek (de 4 nekwervels daaronder). Bij het kraken laag in de nek zijn de risico’s op bij- en nawerkingen lager dan nihil. Dit staat dus ook niet ter discussie op 18 november.

Voor de behandeling van beperkingen hoog in de nek zijn er mobiliserende technieken zonder korte snelle beweging die net zo effectief zijn, en zonder risico’s op bij- en nawerkingen

Conclusie: Voor het behandelen van patiënten met nekpijn zijn mobilisaties en manipulaties (kraken van de lage nek) effectiever dan geen behandeling, zeker als ze worden gecombineerd met oefentherapie. Ook lijken mobilisaties en manipulaties beter te werken dan alleen fysiotherapie bij mensen met chronische nekpijn.

De Orthopedisch Manueel- en Fysiotherapeut heeft een directe toegankelijkheid, wat inhoudt dat er geen verwijzing van de huisarts nodig is om een afspraak te maken. Paul Klaver Groepspraktijk voor fysiotherapie heeft ruime openingstijden en geen wachtlijst, waardoor u snel aan uw herstel kunt werken.


« terug naar het nieuwsoverzicht