Fysiotherapie voor houding is geen fitness

04 november 2013

Een goede, rechte houding ziet er niet alleen gezond uit; dat is het ook. Met de juiste houding kunt u lichamelijke klachten voor zijn en bestaande klachten verminderen of zelfs doen verdwijnen. Helaas neemt het lichaam niet automatisch de juiste houding aan. Daar is aandacht en kennis van zaken voor nodig. Natuurlijk is een goede analyse van de houding dan belangrijk, maar een grondig onderzoek naar de fysieke klachten is de basis.

Fysieke klachten die kunnen ontstaan als gevolg van houdingsproblemen zijn heel divers:

  • Pijn in nek en schouders
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Pijn in bovenrug bijvoorbeeld bij hoesten en zelfs bij ademhalen
  • Overbelastingsklachten in arm pols en hand
  • Pijn in onderrug met mogelijk uitstraling naar benen

Veel van deze klachten kunnen de problemen in stand houden doordat ze een negatieve invloed hebben op de houding. Zo ontstaat een neerwaartse spiraal die niet kan worden doorbroken met houdingsoefeningen alleen. Het kan noodzakelijk zijn eerst een bewegingsbeperking in de wervelkolom op te heffen voordat de juiste houding kan worden aangenomen, of eerst pijnpunten in de spier (triggerpoints) te behandelen voordat deze optimaal kan functioneren. Om de juiste houding te kunnen volhouden is een goede rompstabiliteit een vereiste, dit kan weer verstoord zijn door een verminderd bewegingsgevoel. Dan moet eerst het bewegingsgevoel worden aangepakt. Kortom een passende behandeling is maatwerk en moet gericht zijn op de persoonlijke dagelijkse activiteiten en uitgaan van de persoonlijke hinder.

Uiteindelijk ontstaat een persoonlijk behandelplan:

  • Eerst worden de voorwaarden gecreĆ«erd om de juiste houding aan kunnen te nemen.
  • Dan volgt kennisoverdracht betreffende de juiste zit, staan, loop, lig en tilhouding.
  • Vervolgens wordt er gericht getraind op de uitvoering in verschillende situaties.

Deze functionele therapievorm heeft tot doel de fysieke klachten aan te pakken en de kans op herhaling te verkleinen.

De Fysiotherapeut heeft een directe toegankelijkheid, wat inhoudt dat er geen verwijzing van de huisarts nodig is om een afspraak te maken. Paul Klaver Groepspraktijk voor fysiotherapie heeft ruime openingstijden en geen wachtlijst, waardoor u snel aan uw herstel kunt werken. Voor meer informatie over onze nieuwe locatie, specialismen en medewerkers en voor het maken van een afspraak, bel 036 2030010, kom langs of bekijk onze nieuwe website.


« terug naar het nieuwsoverzicht