Hoofdpijn, oorpijn en duizeligheid “aan de kaak stellen”

03 december 2013

Kaakproblemen presenteren zich meestal als pijn aan de kauwspieren, kauwgewrichtsgeluiden of problemen in het bewegen van de onderkaak. Pijnklachten uitgaande van het kaakgewricht en/of kauwspieren worden ook wel CranioMandibulaire Dysfunctie (CMD) genoemd. De gespecialeerde fysio/manueeltherapeut kan samen met u werken aan het herstellen of optimaliseren van de functie van het kauwstelsel.

Symptomen die veroorzaakt worden door afwijkingen en/ of dysfunctioneren van het kauwstelsel zijn onder andere:

  • Knappende, krakende kaakgewrichten
  • Vermoeide, "stijve/ gespannen" kauwspieren
  • Hoofdpijn
  • Oorpijn
  • Duizeligheid

Pijn, geluiden en bewegingsbeperkingen van het kauwstelsel worden snel gerelateerd aan kaakproblemen. Hoofdpijn, oorpijn en duizeligheid echter niet.

Soms ontstaan klachten door verkeerde belasting, verkeerd gebruik (knarsen of klemmen) of door overbelasting (kauwgom kauwen). Ook kunnen standsafwijkingen van onder - en bovenkaak, tanden en kiezen leiden tot CMD. Tegenwoordig gaat men ervan uit dat er een complex van factoren is welke CMD klachten veroorzaakt. Naast bovenstaande voorbeelden valt ook nog te denken aan stress, verkeerd tong-slikgedrag en verkeerde houding/ stand van de nek.

De achtergrond (manueel therapeut) van de therapeut is belangrijk voor de relatie van kaakgewrichtsklachten met hoofd- en nekpijn en bewegingsstoornissen van de wervelkolom. De gevolgen van de klachten die door bewegingsstoornissen van de kaakgewrichten veroorzaakt worden (te veel of te weinig beweeglijkheid of ongecoördineerd bewegen) kunnen met behulp van fysiotherapie behandeld worden.

De Fysiotherapeut heeft een directe toegankelijkheid, wat inhoudt dat er geen verwijzing van de huisarts nodig is om een afspraak te maken. Paul Klaver Groepspraktijk voor fysiotherapie heeft ruime openingstijden en geen wachtlijst, waardoor u snel aan uw herstel kunt werken. Voor meer informatie over onze nieuwe locatie, specialismen en medewerkers en voor het maken van een afspraak, bel 036 2030010, kom langs of bekijk onze nieuwe website.


« terug naar het nieuwsoverzicht