Medical Taping een 24-uurs behandeling?

25 mei 2016

In tegenstelling tot de conventionele tapemethode, die vaak met niet rekbaar materiaal het doel heeft een gewricht te stabiliseren middels het beperken van de bewegelijkheid, bereikt deze tapemethode juist een “vergroting van de mobiliteit” door functieverbetering: Activeren in plaats van fixeren met daarbij behoud van de volledige functionaliteit van de spieren.
De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren. Zo ontstonden er dus nieuwe behandelingsmethoden, zoals “Medical Taping”, “Lymf Taping”, “Meridiaan Taping” en “Cross Taping”.
Inmiddels is Medical Taping wereldwijd bekend en wordt door diverse soorten professionele behandelaars binnen de gezondheidszorg toegepast. De achtergrond gedachte van Medical Taping op een rijtje : • De Elastische Tape beïnvloedt het neurologische en circulatoire systeem van het lichaam en ondersteunt de lichaamseigen genezingsprocessen. • Het werkt volgens de principes van de kinesiologie (bewegingsleer). • Het ondersteunt het spierstelsel.
Immers is het systeem van de bloedsomloop, het lymfesysteem en ook de lichaamstemperatuur, afhankelijk van een goed functionerend spierapparaat. De behandelmethode is uiterst effectief, pijnvrij en veilig. Je ervaart gedurende de behandeling al direct verschil, doordat de tape de druk op de pijnreceptoren laat afnemen.

In de praktijk wordt de tape als extra interventie toegepast om sneller tot een resultaat te komen. De patiënt/sporter geneest niet sneller, maar de tape kan blokkades die het herstelproces vertragen, verminderen dan wel oplossen. Het gevolg is dat beperkingen om te kunnen bewegen eerder verdwijnen waardoor er actiever aan het herstel gewerkt kan worden.

De Orthopedisch Manueel/fysiotherapeut heeft een directe toegankelijkheid wat inhoudt dat er geen verwijzing van de huisarts nodig is om een afspraak te maken. Paul Klaver Groepspraktijk voor Fysiotherapie heeft ruime openingstijden en geen wachtlijst waardoor u snel aan uw herstel kunt werken.


« terug naar het nieuwsoverzicht