Opstaan met rugpijn? SlaapFysiotherapie

14 mei 2016

Rugpijn kan ontstaan door een verkeerd matras, een doorgezakte bed bodem of een verkeerd kussen thuis of op vakantie. Steeds meer mensen krijgen te maken met rugklachten die vooral voelbaar zijn bij het wakker worden. Dit heeft enerzijds met onze veranderde werkhouding te maken, en anderzijds met een te minimale ondersteuning van de rug tijdens de slaap. Niet altijd is het matras de schuldige, ook bed bodem en kussen dragen hun steentje hierin bij.

Waarom rugpijn tijdens en na het slapen?
Veel mensen hebben er last van: halver-wege de nacht wakker worden met rugpijn of in de ochtend met een gebroken rug het bed uitrollen. Rugpijn wordt vaak veroorzaakt door een matras of een slechte bed bodem. Dit komt door een slechte drukverdeling, waardoor er teveel spanning op de wervelkolom ontstaat. Het gevolg is meestal pijn in de onderrug. Rugklachten na het slapen komen vaker voor dan vroeger. Niet omdat de matrassen toen beter waren, maar omdat we tegenwoordig veel minder lichamelijk actief zijn geworden. Vroeger moesten we langere periode lopen en bewegen. Beweging is goed voor de rug, zowel voor spieren als botten. Tegenwoordig zitten we enorm veel, waardoor de rug veel zwaarder belast wordt. Wanneer we dan ook nog eens op een slecht matras of een slechte bodem gaan liggen, is het vragen om rugproblemen.

Slaapfysiotherapie. De rol van de nacht en de slaapsituatie bij fysieke klachten kunnen zeer prominent zijn. Maar liefst een derde van de dag ligt u op uw eigen slaapsysteem in verschillende houdingen en maakt u tientallen bewegingen. Inzicht en aanpas¬sing van uw slaapsituatie kan een wezenlijke rol spelen in het voorkomen, verhelpen of verzachten van uw klachten. Uw specifieke slaapsituatie is normaal gesproken moeilijk in kaart te brengen. Dit is namelijk afhankelijk van een aantal factoren die normaal gesproken niet inzich¬telijk zijn. Door de samenwerking met het platform SlaapFysio kunnen wij nu uw slaaphoudin¬gen, uw slaapbewegingen en uw slaapkli¬maat eenvoudig in kaart brengen. Wij doen dit door middel van de SlaapID sensor. Een kleine sensor die u drie nachten lang op uw borst draagt en uw slaapidentiteit inzich¬telijk maakt. De uitkomsten hiervan geven ons het inzicht om te bepalen of de klachten (mede) voortkomen uit uw slaapsituatie. Om tot een juiste beoordeling te komen kan gebruikt worden gemaakt van de kennis en ervaring van de ervaren adviseurs van Bed-denspecialist.nl. Aan de hand de complete analyse wordt bepaald welke behandelingen en oplossingen voor uw klachten mogelijk zijn.

De Orthopedisch Manueel/fysiotherapeut heeft een directe toegankelijkheid wat inhoudt dat er geen verwijzing van de huisarts nodig is om een afspraak te maken. Paul Klaver Groepspraktijk voor Fysiotherapie heeft ruime openingstijden en geen wachtlijst


« terug naar het nieuwsoverzicht