Tintelende, slapende handen?

19 april 2016

Een tintelende, slapende hand is een typisch verschijnsel van een beknelde zenuw. Er zijn verschillende plaatsen in het verloop van de zenuw waar de beknelling plaats kan vinden. Zenuwen zijn zeer gevoelig voor druk. Het gevolg van een beknelde zenuw kan zijn: Pijn, tintelingen, doofheid en krachtsverlies van spieren.

Carpaal Tunnel Syndroom. Als de inhoud van de carpale tunnel (in de pols) maar een beetje opzwelt dan komt de zenuw onder druk te staan en raakt bekneld. Een dergelijke zwelling kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld: hormonale veranderingen zoals bij de zwangerschap of de overgang, maar ook door overbelasten van de pols, suikerziekte, reuma of arthrose van de pols of een gebroken pols. Als de zenuw in de pols bekneld zit, zoals bij een carpaal tunnel syndroom dan krijg je klachten van tintelingen in de duim, wijsvinger, middenvinger en soms ook in een deel van de ringvinger. Deze klachten treden vaak het eerst ’s nachts op. Patiënten klagen er over dat zij ’s nachts wakker worden met een slapende hand. Dit trekt bij als zij de hand verplaatsen of bewegen.De klachten kunnen ook optreden door druk op de basis van de hand zoals bij fietsen en autorijden. Er kan ook een zeurende pijn in de arm naar de elleboog en schouder trekken. In het begin zijn er meestal alleen veranderingen van het gevoel in de hand na verloop van tijd kan er ook krachtverlies optreden. De spieren in de duimmuis kunnen gaan slinken (atrofie). Bij 6 % van de vrouwen en 0,8% van de mannen tussen de 40 en 60 jaar komt het carpaal tunnel syndroom voor.

Het schoudergordelsyndroom of Thoracic Outlet Syndroom (TOS) is een verzamel¬naam voor aandoeningen waarbij de vaat zenuwbundel die in het schoudergebied ligt, bekneld raakt. Typische klachten zijn schouderpijn, zwakte in de arm/hand en tintelingen en slapend gevoel in de hand bij het uitvoeren van activiteiten boven het hoofd. Het kan op verschillende manieren ontstaan. Het kan spontaan optreden of het gevolg zijn van een ongeval. Ook een verkeerde houding kan de symptomen veroorzaken. De Thoracic Outlet is de ‘tunnel’ tussen het sleutelbeen en de eerste rib. Zenuwen lopen door deze opening naar de arm, hand en schouder. Als deze zenuwen worden afgeklemd in deze tunnel dan noemt men dit “Thoracic Outlet Syndroom” of schoudergordelsyndroom. Het komt voornamelijk voor bij jongvolwassen (20-40 jaar). Het is 3 tot 4 maal frequenter bij vrouwen. In de meeste gevallen (meer dan 90%) zijn het enkel de zenuwen die worden afgeklemd, in sommige gevallen worden zowel de bloedvaten als de zenuwen afgeklemd.

De behandeling bestaat uit het aanpassen van de werk-zit-en slaaphouding. Het aannemen van een goede houding verlicht de symptomen. Het kan nodig zijn bepaalde gebieden rond de zenuw te versoepelen middels manipulaties of mobilisaties en te versterken middels medische trainingsthe¬rapie. De Orthopedisch Manueel/fysiotherapeut heeft een directe toegankelijkheid wat inhoudt dat er geen verwijzing van de huisarts nodig is om een afspraak te maken. Paul Klaver Groepspraktijk voor Fysiotherapie heeft ruime openingstijden.


« terug naar het nieuwsoverzicht