Rugpijn te lijf

24 mei 2016

Sinds enige tijd biedt Groepspraktijk Paul Klaver het Rug Revalidatieprogramma, gericht op blijvend herstel door functionele trainingen en het vergroten van de kennis over veilig ruggebruik bij onder andere tillen. Het hoe en waarom van de juiste houding bij zitten en staan komt hier ook uitgebreid aan bod.

De rug is een complex geheel van wervels, tussenwervelschijven en ribben, die met bandjes en kapsels bij elkaar gehouden worden. Er zijn veel heel kleine spiertjes en een paar grote rug-, bil- en dwarse buikspieren die de wervelkolom en het bekken stabiliseren. Als er in de wervelkolom gewrichtjes minder goed bewegen of in de verkeerde positie zijn blijven ste¬ken kunnen er klachten van verschil¬lende aard optreden. Vaak gaan de bewegingsbeperkingen gepaard met letsel van de tussenwervelschijf.

Rugpijn kan het gevolg zijn van:

  • Een uitpuilende tussenwervelschijf. In ernstige gevallen (hernia) duwt deze zo hard tegen de zenuw die er-langs loopt dat de zenuw niet meer goed kan werken en er onder meer spierzwakte optreedt in het been. In mildere gevallen geeft de druk op de zenuw wel uitstralende pijn in het been of rugpijn, maar geen spierzwakte, verminderd huidgevoel of reflexveranderingen.
  • Veranderingen van de gewrichten, zoals bij artrose of reumatische aandoeningen
  • Bewegingsbeperkingen van de facetgewrichten
  • Aandoeningen van organen
  • Psychische overbelasting, stressgerelateerde factoren
  • Overmatige beweeglijkheid van wervels.

Het stellen van de juiste diagnose is de sleutel tot een succesvolle behandeling, waarbij een definitieve oplossing de uitdaging is. Overmatige beweeglijkheid van de wervels, ook wel hypermobiliteit of instabiliteit genoemd, is vaak de oorzaak van het herhaaldelijk terugkomen van rugklachten. Juist ook hierbij sluit het nieuwe Rug Revalidatieprogramma naadloos aan.

De Fysiotherapeut heeft een directe toegankelijkheid, wat inhoudt dat er geen verwijzing van de huisarts nodig is om een afspraak te maken. Paul Klaver Groepspraktijk voor fysiotherapie heeft ruime openingstijden en geen wachtlijst, waardoor u snel aan uw herstel kunt werken.


« terug naar het nieuwsoverzicht