Schouderklachten en Orthopedisch Manuele Therapie

03 juli 2012

Schouderklachten komen veel voor, vooral bij personen ouder dan 50 jaar. De Orthopedisch Manueel Therapeut spreekt liever over het schoudercomplex. 

Hij of zij zoekt de oorzaak van de klachten ook in de nek, de bovenste vier borstwervels met de daarbij horende ribben, het schouderblad, sleutelbeen en het borstbeen. Spiergroepen die hechten aan de beenderen van het schoudercomplex en de zenuwen die uit de nek langs het sleutelbeen naar de arm lopen worden meegenomen in het onderzoek.

Als de Orthopedisch Manueel Therapeut bij het onderzoek bewegingsbeperkingen van een of meer gewrichten aantreft kan het betreffende gewricht met diverse technieken weer in beweging gebracht worden. Hierna zullen oefeningen gege- ven worden om de beweging verder te laten herstellen. Het kan nodig zijn om in overleg met de arts eerst iets tegen de pijn te doen waarna verder gewerkt kan worden om de functie van het schoudercomplex te herstellen. De Orthopedisch Manueel Therapeut kan het ook nodig achten een echo of een MRI te laten maken voordat overgegaan wordt tot behandelen. Wij zijn voorstanders van een multidisciplinaire aanpak wanneer dat nodig is.

In dat geval zal er een verslag met de bevindingen van de intake en het onderzoek worden gemaakt voor de huisarts.


Paul Klaver schrijft regelmatig een column in het weekblad "Almere deze week".


« terug naar het nieuwsoverzicht