Schouderpijn en andere gecamoufleerde ribklachten

13 september 2012

Belangrijk is om te weten dat er 12 paar ribben zijn, waarvan het overgrote deel aan de achterzijde aan de wervels vastzitten d.m.v. een gewricht en aan de voorzijde vastzitten aan het borstbeen. De ribben dienen ter bescherming van hart en longen en zijn essentieel bij de ademhaling. Ribben moeten bewegen, anders is er geen ademhaling mogelijk! Tussen de ribben zitten tussenribspieren die de beweging van de ademhaling stimuleren.

Ribblokkade

Het bovenstaande probleem bestaat hieruit dat aan de voor- of achterzijde van de ribbenboog een bewegingsprobleem ontstaat. Dit kan ontstaan door een foutieve houding/beweging of door een blokkade van één van de rib-wervelverbindingen (bv. door een explosieveve krachtsinspanning). Door deze blokkade of bewegingsbeperking ontstaat een ontstekingsreaktie in het gewricht waardoor pijn en uitstraling, veelal via de ribbenboog, de ademhaling bemoeilijkt. Er kan lokale pijn zijn (op het wervel/rib gewricht of het borstbeen/rib gewricht) of een pijngebied die de betreffende rib volgt (flankpijn). Betreft het een blok- kade van een de bovenste 5 ribben dan zal de klacht zich dikwijls presenteren als schouderpijn, soms met uitstraling naar de (boven)arm.

De pijn is vaak stekend (als een mes) en men kan niet meer diep inademen. Daardoor ontstaat een oppervlakkige ademhaling die zelfs zou kunnen leiden tot hyperventilatie! En dat zijn vaak symptomen waarbij men denkt aan een hartprobleem (transpireren, duizelig, uitstraling/tinteling in vingers).

Diagnose

Natuurlijk is het erg belangrijk om te constateren dat het hier niet gaat om een hart- of longprobleem, maar als het is een rib betreft die het probleem veroorzaakt, dan is het vaak makkelijk oplosbaar. Simpelweg door de rib weer ‘terug te zetten’ door een manipulatie. Tijdens de behandeling is het resultaat al merkbaar, er is veel minder pijn en men kan weer doorademen!  Natuurlijk is er nog wel de ontsteking die nog moet afnemen, maar de oorzaak is nu weggenomen. Verdere mobilisaties en houdingsinstructie zijn belangrijk om terugval te voorkomen. Belangrijk is dat er weer wordt doorgeademd en dat men geen angst heeft om te bewegen.


Paul Klaver schrijft regelmatig een column in het weekblad "Almere deze week".


« terug naar het nieuwsoverzicht