Tablet-rug, de bochel 2.0

21 maart 2016

“Meer dan honderd jaar geleden kregen kinderen een bochel door kinderarbeid,” vertelde orthopedisch chirurg Piet van Loon twee jaar geleden al in de Volkskrant. “Nu krijgen ze hem door die apparaten. Voor het lichaam maakt het geen verschil of je kromgebogen in de sigarenfabriek zit of acht uur lang boven de iPad”. Eerder al sloeg Van Loon samen met enkele collega’s alarm in het vakblad Medisch Contact. Kinderen bewegen te weinig en als ze bewegen doen ze dat verkeerd. Kinderen zitten zelfs niet eens goed. Het zijn, in de woorden van Van Loon, de zwakke ouderen van straks.

Belangrijk is een goede houding. De actieve, gestrekte houding die kinderen vroeger hadden tijdens het spelen, is vervangen door een passieve, gebogen houding. De handen zitten dicht bij elkaar en dicht bij de ogen. Tijdens het gamen, Twitteren en WhatsAppen duiken we ineen. Waar die houding toe leidt, werd duidelijk in Fins MRIonderzoek. Maar liefst veertig procent van de kinderen tussen de 8 en 18 jaar, die ogenschijnlijk gezond zijn, heeft de rug van een 50-jarige!

Ondanks het risico van deze “nieuwe belasting” is de regelmatige controle van de houding en de lichamelijke ontwikkeling van kinderen sterk verminderd.

Weg met de Tablets en Smartphones? Dat is nergens voor nodig. Het is niet meer en niet minder dan een kwestie van goed op de houding letten. Liggend op de buik gamen, versterkt bijvoorbeeld juist de rugspieren. Om nek-, rug- en schouderklachten te voorkomen kun je de tablet beter niet op schoot gebruiken, zeggen onderzoekers van de Harvard School of Public Health, Microsoft Corporation en Brigham and Women’s Hospital. Door hem iets hoger te plaatsen, kun je een optimale kijkhoek creëren. De positie van het hoofd en de nek tijdens het kijken wordt dan verbeterd. Meer kennis van een goede houding en voldoende beweging en beweeglijkheid is de sleutel tot een duurzaam gezond steun- en bewegingsapparaat.

Maakt u zich zorgen over de houding van uw kind, of van uzelf? Laat het dan tijdig checken voordat er definitieve schade ontstaat. In de groei ontstane houdingsproblemen kunnen onomkeerbaar worden.

De Orthopedisch Manueeltherapeut en (kinder)fysiotherapeut hebben een directe toegankelijkheid wat inhoudt dat er geen verwijzing van de huisarts nodig is om een afspraak te maken. Paul Klaver Groepspraktijk voor Fysiotherapie staat in direct contact met de Kinderkliniek en heeft ruime openingstijden en geen wachtlijst waardoor u snel aan uw herstel kunt werken. openingstijden en geen wachtlijst, waardoor u snel aan uw herstel kunt werken.


« terug naar het nieuwsoverzicht