• fysiotherapie1

Zorgverzekering: Vergoeding fysiotherapie 2016

27 november 2015

(bron: ZorgWijzer.nl)

De vergoeding van fysiotherapie en oefentherapie uit het basispakket hangt af van de leeftijd van de patiënt/verzekerde en of hij/zij een aandoening heeft die op de chronische lijst aandoeningen staat. Op deze lijst staan veel (chronische) aandoeningen en aangeboren afwijkingen waarbij fysiotherapie/oefentherapie een zeer belangrijke rol heeft in de gezondheid van de patiënt. Dat geldt echter niet meer voor alle aandoeningen. Zo zijn veel reumapatiënten al een aantal jaar aangewezen op vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering. Hieronder wordt schematisch weergegeven op welke vergoeding men uit de basisverzekering recht heeft:

  Aandoening staat wel op lijst chronische aandoeningen Aandoening staat niet op lijst chronische aandoeningen Eigen risico?
Jongeren tot en met 18 jaar Volledige vergoeding (na toestemming) De eerste 9 behandelingen en eventueel nog 9 vervolgbehandelingen indien het gewenste resultaat niet is bereikt Nee.
Volwassenen Volledige vergoeding vanaf de 21e behandeling (na toestemming). Eerste 20 behandelingen worden door de patiënt zelf betaald en gelden per aandoening Alleen vergoeding aanvullende verzekering (zie hieronder)* Ja, alleen bij vergoeding basisverzekering

*Bij urine-incontinentie krijgt de patiënt de eerste 9 behandelingen wel uit het basispakket vergoed

 

Chronische lijst

Enkele aandoeningen die op de chronische lijst staan, zijn:

  • Ruggenmergaandoening
  • Multipele sclerose (MS)
  • Spierziekte
  • Whiplash
  • Frozen shoulder
  • Myasthenia gravis

Voor de volledige lijst aandoeningen kun je hier terecht.

Belangrijk:

  • Let er op of jouw zorgverzekeraar een contract heeft met jouw fysiotherapeut, anders is de kans aanwezig dat je zelf een deel van de rekening moet betalen.
  • Een verwijsbriefje van de huisarts is niet vereist om voor vergoeding vanuit de basisverzekering in aanmerking te komen. Bij een eventuele (chronische) aandoening zal er echter wel eerst een diagnose moeten worden gesteld door een arts/specialist.

Vergoeding aanvullende verzekering

Mensen met aandoeningen of andere klachten die niet op de “lijst” staan zullen een aanvullende zorgverzekering voor fysiotherapie moeten afsluiten of de behandelingen zelf moeten betalen. De vergoedingen van oefentherapie Cesar/Mensendieck vanuit een aanvullend pakket komen overeen met de vergoedingen voor fysiotherapie. Controleer voor de zekerheid de eigen polis of neem contact op met de zorgverzekeraar met betrekking tot de vergoeding en voorwaarden. Hieronder vind je de vergoedingen van de verschillende zorgverzekeraars.

Vergelijk de zorgverzekeringen op http://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/fysiotherapie

Op zoek naar de verzekeringen die onbeperkt fysiotherapie vergoeden? Kijk op http://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2016/onbeperkte-fysiotherapie-in-2016


« terug naar het nieuwsoverzicht