Chronische enkelinstabiliteit te lijf

08 april 2013

Vaak wordt er gedacht dat een enkel na het verzwikken nooit meer stabiel zal worden. Dit hoeft echter absoluut niet zo te zijn. Na het verzwikken van de enkel kan deze zelfs beter herstellen en stabieler worden dan voor de verzwikking. Als er na de eerste acute fase nog bewegingsbeperkingen of juist te ruime bewegingsmogelijkheden zijn is het dus verstandig de fysiotherapeut te raadplegen voor onderzoek of behandeling.

Wanneer de stabiliteit niet terugkeert is daar altijd een rede voor te vinden.

  • wanneer een spier in de buurt van het gewricht te strak gespannen staat of te kort is.
  • bij een verkeerd moment van aanspanning van spieren (timing), waardoor teveel beweging in het gewricht toegestaan wordt.
  • als de coördinatie van uw bewegingen niet optimaal is. Dit kan een neurologisch probleem (verminderde geleidingssnelheid van de zenuw) zijn, maar ook stress en vermoeidheid kunnen een verminderde coördinatie tot gevolg hebben.
  • een ander gewricht in de keten van bewegingen niet goed beweegt. De verstuiking is dan een logisch gevolg van compensatie van de beperking.

Een grondig onderzoek geeft aan waar zich verstoringen in uw bewegingsketen bevinden. De fysiotherapeut zal beperkte gewrichtsbewegingen weer soepel maken en u leren om vergrote bewegingen juist te stabiliseren. Na een enkelverstuiking zal de therapeut dus niet alleen uw enkel onderzoeken, maar ook aandacht besteden aan uw voetgewrichten, knie, heup, bekken en rug. Zo komt het erg vaak voor dat het kuitbeen minder bewegelijk is geworden na het verzwikken. Het is van belang voor een snel herstel om zo snel mogelijk het normale bewegingspatroon te herstellen. Zo voorkomt u ook dat het gewricht nogmaals zal verstuiken.

Heeft u uw enkel meer dan eens verzwikt, dan is het zeker aan te raden een fysiotherapeut te raadplegen!

Hoe kunt u in de toekomst een verstuikte enkel voorkomen? U kunt enkele voorzorgsmaatregelen nemen. Draag in de eerste plaats goed passende schoenen. U kunt uw onderbeenspieren trainen. En er is de mogelijkheid om tape of (nog beter) een brace te dragen bij het hervatten van met name risicovolle sporten, zoals zaal- en contactsporten. Beperk echter het gebruik ervan bijvoorbeeld tot wedstrijden. Het is af te raden om tijdens het trainen en sporten altijd een brace (of tape) te gebruiken omdat uw enkel er dan teveel aan went en zelf onvoldoende steun biedt.

De fysiotherapeut heeft een directe toegankelijkheid, wat inhoudt dat er geen verwijzing van de huisarts nodig is om een afspraak te maken. Paul Klaver Groepspraktijk voor fysiotherapie heeft ruime openingstijden en geen wachtlijst, waardoor u snel aan uw herstel kunt werken.


« terug naar het nieuwsoverzicht