Het Schoudercomplex ontrafeld

09 maart 2015

De jaarlijkse prevalentie van schouderpijn in de Nederlandse bevolking is 31%, schouderklachten komen dus veel voor, bij jongere mensen vaak op basis van instabiliteit en bij ouderen vaak als gevolg van een bewegingsbeperking.

Het schouder gewricht is een kogel gewricht, dus met kop en kom. Om dit gewricht goed te kunnen laten functioneren is ook de bewegelijkheid van schouderblad belangrijk. Door het schouderblad te bewegen breng je de kom in de juiste positie ten opzichte van de kop. Het schouderblad beweegt over de romp (de ribben) wat inhoudt dat het heffen van de arm een goede bewegelijkheid vereist van de schouderkop, de schouderkom(schouderblad en sleutelbeen), de ribben en de wervelkolom. Dit is de rede dat de Orthopedisch Manueeltherapeut spreekt van het schoudercomplex.

Onderzoek

Bij een stoornis in een van deze onderdelen van het complex kunnen klachten ontstaan in een ander onderdeel. De plaats van de pijn is dus niet zelden anders dan de plaats van de oorzaak. Een goed schouder onderzoek beperkt zich dus niet tot de beweeglijkheid van kop en de kom, maar is veel breder. Niet alleen de beweeglijkheid van de gewrichten moet worden onderzocht maar ook de sturing van de gewrichten middels de spieren.

Triggerpoints

Spieren van het schoudercomplex kunnen gespannen staan doordat ze de beweging van een stijf gewricht eerder moeten remmen, maar ook doordat ze een te soepel gewricht moeten sturen (instabiliteit). In langdurig gespannen spieren ontstaan vaak pijnpunten ook wel triggerpoints genoemd. Triggerpoints zijn pijnpunten in spieren met uitstralende pijn. Vanuit de schouderspieren gaat die uitstralende pijn vaak de bovenarm in.

Behandeling

Na het stellen van de juiste diagnose wordt een behandelplan opgesteld, waarin vaak verschillende specialisaties binnen de fysiotherapie worden ingezet. Manuele therapie voor het manipuleren en mobiliseren van de gewrichten, Dry Needling voor het oplossen van de triggerpoints en medische trainingstherapie voor het stabiliseren van het schoudercomplex. Om herhaling te voorkomen is het essentieel de belasting van de schouder in kaart te brengen tijdens bijvoorbeeld; werk (houding en bewegingen op de werkplek), sportactiviteiten (motoriek en techniek) en in het dagelijks leven (thuissituatie).

 

De Orthopedisch Manueel/fysiotherapeut heeft een directe toegankelijkheid wat inhoudt dat er geen verwijzing van de huisarts nodig is om een afspraak te maken. Paul Klaver Groepspraktijk voor Fysiotherapie heeft ruime openingstijden en geen wachtlijst waardoor u snel aan uw herstel kunt werken. Voor meer informatie bel: 036 2030010, kom langs of bekijk de website.


« terug naar het nieuwsoverzicht