Hoofdpijn, oorpijn en duizeligheid “aan de kaak stellen”

19 april 2016

Kaakproblemen presenteren zich meestal als pijn aan de kauwspieren, kauwgewrichtsgeluiden of problemen in het bewegen van de onderkaak. Pijnklachten uitgaande van het kaak-gewricht en/of kauwspieren worden ook wel CranioMandibulaire Dysfunctie (CMD) genoemd. De gespecialiseerde fysio/manueeltherapeut kan samen met u werken aan het herstellen of optimaliseren van de functie van het kauwstelsel.

Symptomen die veroorzaakt worden door afwijkingen en/ of dysfunctio-neren van het kauwstelsel zijn onder andere: -Knappende, krakende kaakgewrichten -Vermoeide, “stijve/ gespannen” kauwspieren -Hoofdpijn -Oorpijn -Duizeligheid

Pijn, geluiden en bewegingsbeperkingen van het kauwstelsel worden snel gerelateerd aan kaakproblemen. Hoofdpijn, oorpijn en duizeligheid echter niet. Soms ontstaan klachten door ver-keerde belasting, verkeerd gebruik (knarsen of klemmen) of door overbe-lasting (kauwgom kauwen). Ook kun-nen standsafwijkingen van onder - en bovenkaak, tanden en kiezen leiden tot CMD. Tegenwoordig gaat men ervan uit dat er een complex van fac-toren is welke CMD klachten veroor-zaakt. Naast bovenstaande voorbeel¬ den valt ook nog te denken aan stress, verkeerd tong-slikgedrag en verkeerde houding/ stand van de nek. De achtergrond (manueel therapeut) van de therapeut is belangrijk voor de relatie van kaakgewrichtsklachten met hoofd- en nekpijn en bewegings-stoornissen van de wervelkolom. De gevolgen van de klachten die door bewegingsstoornissen van de kaakge-wrichten veroorzaakt worden (te veel of te weinig beweeglijkheid of onge-coördineerd bewegen) kunnen met behulp van fysiotherapie behandeld worden.

De Fysiotherapeut heeft een directe toegankelijkheid, wat inhoudt dat er geen verwijzing van de huisarts nodig is om een afspraak te maken. Paul Klaver Groepspraktijk voor fysiotherapie heeft ruime openingstijden en geen wachtlijst, waardoor u snel aan uw herstel kunt werken.


« terug naar het nieuwsoverzicht