Zweepslag piekt in april

01 mei 2012

April is de maand waarin het tennis buitenseizoen weer volop van start gaat. Ook bij ons in de praktijk hebben we dat gemerkt in de vorm van een aantal kuitblessures die zijn ontstaan: de zogenaamde zweepslag. De naam zweepslag wordt ontleend aan het gevoel wat optreedt op het moment van het ontstaan van de blessure. Het voelt namelijk alsof iemand met een zweep de kuit raakt. De blessure die ontstaat is een spierscheur in de kuitspier.

De gevolgen van de blessure kunnen zo zijn dat staan op he been onmogelijk is, het aanspannen van de spier en h bewegen van de enkel zeer pijnlijk is. Na zo’n acuut ontsta blessure is het verstandig dire de ICEͲregel toe te passen. De vorm van Eerste Hulp Bij Sport Ongevallen heeft als doel de directe gevolgen van de blessure te beperken. De ICEͲregel bestaat uit: 

  • Immobilisatie, niet bewegen
  • Compressie, druk geven
  • Elevatie, hoog leggen

Dit in combinatie met elke 4 uur 10 minuten koelen zorgt ervoor dat de bloeding die bij een spierscheur ontstaat, zo snel mogelijk stopt. Vervolgens kan na 24 tot 48 uur het herstel gaan beginnen. Onze fysiotherapeutrn kunnen u doelgericht helpen om zo goed en snel mogelijk uw sport te hervatten en de kans op herhaling te verkleinen.


Paul Klaver schrijft regelmatig een column in het weekblad "Almere deze week".


« terug naar het nieuwsoverzicht