• pijn aan de pols en het polsgewricht

Polsklachten

Met je handen voer je de meest fijne motoriek uit. De sturing door de spieren en pezen luistert dan ook heel nauw. Heeft u hierbij problemen? Dan kan dat het gevolg zijn van tal van aandoeningen; artrose, KANS/RSI, (chronische) polsklachten, carpaal tunnelsyndroom (CTS), dystrofie, reumatoïde artritis, neurologische aandoeningen, vinger- en peesletsel, Dupuytren, trigger finger, M. Quervain, skiduim of malletvinger.

Binnen onze praktijk zijn wij ook gespecialiseerd in fysiotherapie voor hand en polsproblemen. Hierbij maken we onder andere gebruik van revalidatietraining, pijnvermindering en het optimaliseren van de belasting van het weefsel. Ook helpen we u bij arbeidsintegratie .

Wat is artrose?

Artrose noemen we ook wel gewrichtsslijtage. Doordat het kraakbeen verslechtert , kunt u pijnklachten krijgen. Bijvoorbeeld aan uw pols, handen en vingers. Ook kan er stijfheid en krachtsvermindering optreden. De klachten komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Risicofactoren zijn onder andere soortgelijke klachten in de familie, een hogere leeftijd, eerdere fracturen en zware belasting.

Behandeling

Het is belangrijk een operatie zo lang mogelijk uit te stellen. Fysiotherapie kan hierbij helpen. Onder meer door een spalkbehandeling, waardoor de pijnklachten tijdelijk verminderen. Ook kan uw fysiotherapeut u gerichte oefeningen opgeven. Hiermee kunt u de knijpkracht van uw handspieren verbeteren en de beweeglijkheid onderhouden.

Wat is een breuk?

In de hand zijn veel verschillende botstukken aanwezig. Dit maakt dat er veel verschillende breuken kunnen voorkomen. Is de breuk stabiel? Dan kan u fysiotherapeut veel betekenen.

Behandeling

Zit uw hand of pols in het gips? Dan kan deze periode van absolute rust nadelige gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan verstijving van de gewrichten en een mindere doorbloeding van spieren, pezen en kraakbeen. Onze behandeling richt zich op herstel van de beweeglijkheid en spierfunctie. Hiervoor maakt uw fysiotherapeut gebruik van massage, rekkingen en bewegingstechnieken voor de betrokken gewrichten. Ook krijgt u informatie en advies over het opbouwen van de belasting.

Wat is M. Quervain?

M. Quervain, een ontsteking van de duimpezen, komt vooral voor bij mensen tussen de 35 en 55 jaar. Overbelasting of artrose van de duim zijn de meest voorkomende oorzaken. Ook kunnen vrouwen klachten krijgen na de zwangerschap of tijdens de periode van borstvoeding.

Behandeling

Uw fysiotherapeut kan u infomeren en adviseren met betrekking tot het verminderen van de overbelasting. Ook kunt u hulp krijgen bij het aanmeten van een brace of spalk. IJs kan eventueel voor pijnverlichting zorgen. Zijn er aanhoudende klachten? Dan kan een injectie in de peesschede overwogen worden.

Wat is het carpaal tunnelsyndroom?

Bij het carpaal tunnelsyndroom (CTS) is er sprake van een ontsteking van de pezen naar de pols. Dit kan leiden tot uiteenlopende klachten aan uw hand; tintelingen in de regio van de handpalm, een gezwollen gevoel, verlies van kracht of een uitstralende pijn naar de onderarm, de elleboog en de schouder.

De klachten kunnen ontstaan door overbelasting tijdens sport of werk, botverplaatsing of aandoeningen zoals leukemie, reuma, suikerziekte en schildklierziektes. Ook kan CTS ontstaan door het vasthouden van vocht. Bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap, bij pilgebruik en bij het begin van de overgang.

Behandeling

Tijdens de zwangerschap komen deze klachten vaak aan beide handen voor. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten weer na de bevalling. De CTS-klachten zijn ook door middel van fysiotherapie te bestrijden. Dit kan met behulp van manuele therapie of oefentherapie. Ook het adviseren van spalken behoort tot de taken van uw fysiotherapeut.