De tablet, flexibel werken met een stijve nek?

26 april 2016

De tablet pc is ontworpen om altijd en overal te kunnen gebruiken gedurende korte periodes. Bij langdurig gebruik gelden ergonomische richtlijnen voor een betere houding, productiviteit en leesbaarheid: -langer dan 30 minuten: gebruik een houder en extern toetsenbord -continu werken op tablet: aansluiten op een extern beeldscherm. 

Hou het kort en mobiel. Toen de tablet computer op de markt verscheen, moest dit de kloof tussen de smartphone en de laptop opvullen. Belangrijk daarbij zijn het grote scherm en de lichte draagbaarheid. De gebruikers kunnen altijd en overal berichten lezen/versturen, info opzoeken, gamen, enz. Door zijn grote succes haalde de tablet in 2012 de laptop in. Sommige scholen verplichten de ouders om een tablet voor de kinderen aan te schaffen en ook in werksituaties komt de tablet pc sterk opzetten. Dit betekent vaak een langdurig gebruik op een vaste plaats. De voordelen van de tablet gaan hierdoor wat verloren en problemen op het vlak van ergonomie komen naar voren.

Houding. Het werken op een tablet gebeurt met een sterk gebogen nekpositie. Tijdens het gamen, lezen of het maken van oefeningen in de klas, houden leerlingen de tablet geheld in de hand of leggen deze op een boek. Ook met een tablet case kan het scherm wat geheld worden. Toch is de buiging in de nek duidelijk groter vergeleken met een laptop of klassieke computer. Het langdurig werken op een tablet, is belastend voor de nek. Vanaf 30 minuten wordt daarom een tablet houder en extern toetsenbord aangeraden.

Leesbaarheid. Bij de tablet gaat het om een goede beeldkwaliteit. Daarbij horen een blinkend scherm en hoge schermresolutie. Dit gaat wel ten koste van de leesbaarheid. Blinkende schermen geven veel meer reflectie, de hoge resoluties kleine lettertekens. Voor korte tijd is dat geen probleem, maar op het werk of op school lopen de uren snel op. De mindere leesbaarheid leidt tot een gevoel van vermoeidheid en prestatieverlies. Bij het werken op een tablet kan je deze het beste aansluiten op een extern beeldscherm van goede kwaliteit.

In onze praktijk. Buiten het stellen van de juiste diagnose zetten wij ook sterk in op het vinden van de oorzaak om recidief/herhaling te voorkomen. Dat betekent dat er een analyse wordt gemaakt van de dagelijkse belastingen. Eventueel in combinatie met een werkplek onderzoek. Zo kunnen we het juiste behandelplan opstellen gericht op de bewegelijkheid van de gewrichten (manuele therapie), pijnpunten in spieren (triggerpoints en dry needling), het verhogen van de belastbaarheid (medische training) en functionele aanpassingen adviseren om definitief van de klachten af te komen.

De Orthopedisch Manueel/fysiotherapeut heeft een directe toegankelijkheid wat inhoudt dat er geen verwijzing van de huisarts nodig is om een afspraak te maken. Paul Klaver Groepspraktijk voor Fysiotherapie heeft ruime openingstijden en geen wachtlijst waardoor u snel aan uw herstel kunt werken.


« terug naar het nieuwsoverzicht