Verzekering Fysiotherapie 2016

Jaarlijks gaan bijna drie miljoen mensen naar de fysiotherapeut. De fysiotherapeut helpt hen te herstellen, klachten zo veel mogelijk te verminderen of er zo goed mogelijk mee om te gaan. Aan deze zorg zijn natuurlijk kosten verbonden. Kosten waarvoor men zich kan verzekeren. Deze maand ontvangen consumenten hun polisvoorstel voor 2016. Wees kritisch en kijk de komende tijd eens grondig naar uw aanvullende polis als u niet onverwachts voor hoge ziektekosten wil komen te staan.

 

10 Punten om op te letten bij uw aanvullende zorgverzekering

Hebt u besloten een aanvullende verzekering voor fysiotherapie af te sluiten? Of wilt u weten of u met uw huidige verzekering goed verzekerd bent voor fysiotherapie? Onderstaande checklist helpt u de juiste keuzes te maken.

Zeg uw zorgverzekering op tijd op

U kunt eenmaal per jaar van zorgverzekeraar veranderen. U zegt dan uw bestaande verzekering op vóór 1 januari 2016. Doet u niets, dan loopt uw bestaande verzekering gewoon door.

Bepaal uw zorgbehoefte

Bepaal voor uzelf welk type fysiotherapie u nodig denkt te hebben (bijvoorbeeld manuele therapie) en hoeveel behandelingen. 

U kunt hiervoor een inschatting maken op basis van de zorg die u het afgelopen jaar nodig had en het risico dat u loopt op een aandoening. Sport u of beweegt u intensief dan is er altijd een kans dat u een blessure oploopt en fysiotherapie nodig heeft. Ook als u vaker last hebt van uw spieren of gewrichten zult u mogelijk een beroep moeten doen op de fysiotherapeut. Een ruime dekking is in dat geval raadzaam.

Check het type fysiotherapie en aantal behandelingen

Controleer in uw huidige polis of de polis die u wilt afsluiten of de dekking overeenkomt met uw zorgbehoefte. 

Check het type vergoeding

Komt de dekking overeen met uw zorgbehoefte? Kijk vervolgens of de vergoeding van een behandeling wordt gegeven in tijd (duur), een maximum bedrag of in aantal behandelingen. Bij een relatief dure behandeling is het verstandiger te kiezen voor een polis die vergoedt in aantal behandelingen. Weet u niet hoeveel behandelingen u nodig hebt, dan is het wellicht beter te kiezen voor een maximum bedrag.

Check de hoogte van de vergoeding

Worden maximaal 18 of 27 behandelingen vergoed? Maximaal 250 of 1000 euro? Zorg ervoor dat de hoogte van de vergoeding overeenkomt met wat u denkt nodig te hebben. Zo betaalt u niet teveel premie als u te goed bent verzekerd of voorkomt u dat u alsnog behandelingen moet betalen als u onvoldoende bent verzekerd.

Check of er een verklaring wordt gevraagd

Sommige verzekeraars vragen voor sommige polissen een gezondheidsverklaring of medische verklaring en mogen u op basis daarvan afwijzen. Controleer dit voordat u een polis afsluit.

Check of het gaat om een restitutie- of naturapolis 

Is de polis een restitutie- of naturapolis? Bij een natura-verzekeraar mag u alleen naar fysiotherapeuten die een contract hebben met uw zorgverzekeraar. Doet u dat niet dan moet u meestal een deel van de rekening zelf betalen. Bij een restitutiepolis mag u naar iedere gewenste fysiotherapeut, ongeacht of die een contract heeft met uw zorgverzekeraar. U hebt in dat geval dus meer keuzevrijheid.

Hebt u een naturapolis? Controleer de dekking

Hebt u een naturapolis en gaat u naar een fysiotherapeut die geen contract heeft met uw verzekeraar, dan moet u meestal een deel van de rekening zelf betalen. Als u uw naturapolis wilt behouden en bij dezelfde fysiotherapeut wilt blijven, is het van belang te na te gaan welk deel u zelf moet betalen. Check hiervoor uw polis of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Vergelijk de premies

Weet u wat u komend jaar nodig heeft en welk aanvullend zorgpakket daarbij past? Dan is het zaak de aantrekkelijkste zorgverzekeraar te vinden. Op Zorgverzekeringwijzer kunt u verzekeraars en pakketten met elkaar vergelijken en de goedkoopste polis achterhalen.

Sluit op tijd uw nieuwe polis af

Zorg ervoor dat u vóór 1 februari 2016 een nieuwe basisverzekering hebt afgesloten. Deze geldt dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2016. Daarmee voorkomt u een boete.

Stapt u voor uw aanvullende verzekering over naar een andere verzekeraar, dan moet u wellicht een verklaring (medische verklaring of gezondheidsverklaring) invullen. Houd er rekening mee dat een verzekeraar u (op basis van die verklaring) mag weigeren. Vraag daarom de nieuwe aanvullende verzekering ruim vóór 1 januari aan.