Primaire schouderklacht, of meer?

06 januari 2014

De schouder is een soepel gewricht en bestaat uit een kleine kom en een relatief grote kop zodat grote bewegingsuitslagen mogelijk worden. De bovenarm vormt samen met het sleutelbeen en het schouderblad de schoudergordel. Deze 3 botstukken kunnen samen deze grote bewegingsuitslagen van onze armen garanderen, maar deze botstukken geven weinig steun aan elkaar. De stabiliteit van de schoudergordel is voor een groot deel afhankelijk van de omringende spieren en pezen.
Schouderklachten kunnen plotseling (bijvoorbeeld door een trauma) of geleidelijk aan ontstaan. Soms worden de klachten veroorzaakt door structurele overbelasting van uw schouder. Primaire schouderproblemen (rond de kop en kom) zijn grofweg in 2-en te delen;

  • Instabiliteitklachten: pijn doordat de sturing van de kop in de kom te kort schiet. Dit komt veel voor bij (jonge) sporters die veel bovenhands bewegen.
  • Inklemmingsklachten (impingement): pijn doordat pezen of een slijmbeurs klem komt te zitten bij het heffen van de arm. Dit komt veel voor bij stijver wordende schouders.

Schouderklachten kunnen ook gepaard gaan met nekklachten. De Orthopedisch Manueel Therapeut (OMT-er) spreekt liever over het schoudercomplex en zoekt de oorzaak van de klachten ook in de nek, de bovenste vier borstwervels met de daarbij horende ribben, het schouderblad, sleutelbeen en het borstbeen. Spiergroepen die hechten aan de botstukken van het schoudercomplex en de zenuwen die uit de nek langs het sleutelbeen naar de arm lopen worden meegenomen in het onderzoek.

Als de OMT-er bij het onderzoek bewegingsbeperkingen van een of meer gewrichten aantreft kan het betreffende gewricht met diverse technieken weer in beweging gebracht worden. Zo kan schouderpijn zich heel goed als een primaire schouderklacht presenteren, maar moet de oorzaak elders worden gezocht en behandeld.

Langdurige als primaire schouderklacht behandelde klachten zullen sneller herstellen. Hierna kunnen oefeningen gegeven worden om de beweging verder te laten herstellen en de schouder weer goed belastbaar te krijgen.

De Orthopedisch Manueel-/Fysiotherapeut heeft een directe toegankelijkheid, wat inhoudt dat er geen verwijzing van de huisarts nodig is om een afspraak te maken. Paul Klaver Groepspraktijk voor fysiotherapie heeft ruime openingstijden en geen wachtlijst, waardoor u snel aan uw herstel kunt werken.Voor meer informatie over onze nieuwe locatie, specialismen en medewerkers en voor het maken van een afspraak, bel 036 2030010, kom langs of bekijk onze nieuwe website.


« terug naar het nieuwsoverzicht