• pijnlijke of stijve nek

Pijn in de nek

Nekpijn kan zeer uiteenlopende oorzaken hebben. De gespecialiseerde fysiotherapeut van Paul Klaver zal met u de klachtenanalyse maken en een onderzoek verrichten. Niet alleen de nek wordt beoordeeld. Uw hele lichaam wordt in de beoordeling betrokken om eventueel verbindingen tussen de nekklacht en eventuele andere delen van het lichaam vast te stellen of uit te sluiten. Deze manier van onderzoek noemen wij ketenonderzoek.

Therapie

Aan de hand van het uitgebreide onderzoek wordt een behandelstrategie gekozen.

  • In beweging beperkte wervelkolomgewrichten (niet alleen de nekgewrichten geven nekklachten) krijgen de normale beweeglijkheid weer terug door gebruik te maken van speciale technieken.
  • Nekklachten kunnen ook het gevolg zijn van een te grote beweeglijkheid van de wervelkolomgewrichten. Specifieke training van de spieren die de gewrichtjes kunnen stabiliseren is dan de aangewezen behandeling.
  • De spieren van of rond de nek kunnen te strak zijn of juist te slap. Als deze spieren de klachten veroorzaken of in stand houden wordt geprobeerd deze op te lossen door ontspannings-, versterkings- of rekoefeningen.
  • Ook een slechte zit- of werkhouding kan problemen aan uw nek geven. Uw nek kan de verkeerde belasting niet hebben en gaat protesteren met pijn, stijfheid of andere klachten. Naast instructies voor eventuele zit- en werkhoudingen krijgt u specifiek voor u opgestelde huiswerkoefeningen mee.