• paul klaver 46 Large

Problemen van de bekkenbodemspieren

Bekkenbodemproblemen komen veel vaker voor dan iedereen denkt; veel vrouwen, maar ook mannen, kampen met bekkenbodemklachten. Denk hierbij aan problemen bij het ophouden van de urine of ontlasting, maar ook problemen bij het vrijen vallen onder deze groep van klachten.

Bij vrouwen komen deze klachten vaak voor op latere leeftijd, waarbij er sprake is van verzwakking van de bekkenbodenspieren of een verzakking. Hierbij is het vaak moeilijk om de urine op te houden. Soms kan dit tot een sociaal isolement leiden, omdat iemand dan niet meer op straat durft te komen.

Echter ook in en na de zwangerschap kan er een probleem ontstaan. Tijdens de zwangerschap, omdat door het gewicht van de baby en het uitrekken van de bekkenbanden er een grote druk op de bekkenbodem komt en daarmee op de plasbuis. Hierdoor kan men slechter de urine ophouden. Na de bevalling kan door het passeren van de  baby door het geboortekanaal er een verzwakking blijven van de bekkenbodemspieren met soortgelijke klachten tot gevolg.

Bij mannen ontstaan de klachten vaak na een operatie aan de prostaat, waardoor de bekkenbodemspier wordt opgerekt; incontinentieklachten kunnen het gevolg hiervan zijn. Bij een te gespannen bekkenbodemspier kunnen er seksuele problemen ontstaan.

Therapie

In al deze gevallen kan de gespecialiseerde fysiotherapeut hulp bieden. Er wordt individueel getraind op het leren aan- en ontspannen van de bekkenbodemspier. Er is dan een opbouw in de oefenstof, waarbij iemand leert om in allerlei situaties de controle over de bekkenbodemspier te houden. Hierbij hoort een uitgebreid huiswerkprogramma.

 Voor meer informatie kunt u contact op nemen met de praktijk; tel 035-6950422