• zweetvoeten

Zweetvoeten (iontoforese)

Iontoforese is een techniek waarbij elektrische stroom, geneesmiddelen en pijnstillers door de huid worden ingebracht. Op de huid wordt een elektrode geplaatst, hieronder zit een pijnstiller met een elektrische lading. Vervolgens wordt stroom met eenzelfde lading op de elektrode toegepast, hierdoor wordt het medicijn de huid ingedrukt.

De term iontoforese betekend eenvoudig uitgelegd:

“een techniek van medicijntoediening, waarbij het medicijn door de huid wordt toegediend met behulp van vrijwel onvoelbare stroom”

Bij overmatig zweten wordt gebruik gemaakt van zogenaamde ‘leidingwater-iontoforese’, deze techniek wordt al ruim 60 jaar gebruikt en wordt erkend als effectief, pijnloos en veilig.

Hoe werkt een iontoforese behandeling?

Er zijn veel verschillende verklaringen van een iontoforese behandeling te vinden op het internet. Een behandeling tegen zweet, overmatige transpiratie of hyperhidrose, is doorgaans een behandeling die “leidingwater-iontoforese” wordt genoemd. Bij deze vorm wordt water gebruikt om stroom te geleiden. Dit is doorgaans ongeveer 10 volt. Het lichaamsdeel dat sterk zweet wordt in het water gehouden, het zweten zal door de elektrische schokjes afnemen. Dit effect is niet blijvend en herhaling is dus altijd nodig.

Hoe vaak is een behandeling nodig?

Ook hierover zijn de meningen verdeeld, doorgaans worden er in het begin meer behandelingen gedaan en naarmate het effect toeneemt minder. Er zijn verschillende schema’s, dit hangt ook af van hoe erg de hyperhidrose is. Eén behandeling duurt doorgaans 10 tot 20 minuten.

De behandeling is niet genezend en zal dus altijd voortgezet moeten worden zolang effect gewenst is. Na de opstart fase wordt aangeraden om één of twee maal per week een behandeling te doen, dit kan op termijn ook thuis met een eigen apparaat.