• Naamloos10

Tinnitus

Help, herrie in mijn hoofd.  Tinnitus, er is iets aan te doen.

De beginfase van tinnitus kan voor sommige mensen een paniekfase zijn. Je hebt (ineens) een vreemd geluid in je hoofd, waar je geen controle over hebt en dat kan wel eens beangstigend zijn. Maar als je weet wat tinnitus eigenlijk is, waar het door kan ontstaan en dat je er iets aan kunt doen, dan kun je er grip op krijgen en kan het ook weer (naar de achtergrond) verdwijnen.

Bij tinnitus is waarschijnlijk de hersenstam overprikkeld en aan die overprikkeling kun je iets doen.

Je kunt tinnitus krijgen door iets fysieks als een trauma of overbelasting. Maar de meeste mensen krijgen tinnitus door stress en hoe je daar mee omgaat. Dit kan negatieve stress zijn maar ook zelfs positieve stress (te druk met leuke dingen).

Als stress de grootste factor is, heb je de emmer steeds voller laten lopen en is hij uiteindelijk overgelopen. Als reactie op de overprikkeling wordt in de hersenstam geluid geproduceerd (tinnitus). Je krijgt als het ware een waarschuwing, dat er iets moet gebeuren om de emmer (deels) te legen.

 

Veel mensen met klachten aan het oor denken niet direct aan een behandeling door een fysiotherapeut. Toch kan fysiotherapie aan het hoofd, de hals en het kauwstelsel helpen om oorsuizen te verminderen of zelfs te verhelpen.

De fysiotherapeutische mogelijkheden zijn ondermeer:

Ontspannen van gespannen spieren en leren hoe dat zelf kunt doen

Manuele therapie

Dry Needling

Houdings- en bewegingsinstructie

 

 

Ga eens bij uzelf te rade of u de laatste tijd veel stress/drukte hebt gehad en/of dat uw nekspieren mogelijk ‘vast’ kunnen zitten. Dus:

  • Heeft u het te druk, neem dan gas terug.
  • Maakt u zich te druk, probeer dan bijvoorbeeld te relativeren.
  • Heeft u  iets niet verwerkt, ga er dan mee aan de slag en zoek zo nodig hulp.
  • Is het mogelijk dat de nekspieren gespannen zijn; laat uw spieren dan losmaken.