• rsi en cans klachten

RSI (of CANS)

Er is bijna geen syndroom de laatste jaren zo bekend geworden als Cans. Cans is een verzameling van klachten (syndroom) waarbij pijn en andere klachten optreden aan de nek, schouders, armen, ellebogen, polsen, handen of vingers (kortom de bovenste extremiteiten).

Aan de klachten is een periode van overbelasting vooraf gegaan. Cans-klachten zijn zodanig ernstig dat zij het normale dagelijks functioneren, in meer of mindere mate, aantasten. De klachten kunnen zijn pijn, stijfheid, tintelingen, onhandigheid, coördinatieverlies, krachtverlies en huidverkleuringen in de armen.

Therapie

De fysiotherapeut en/of manueeltherapeut plaatst de klacht in een breed kader en neemt naast, bijvoorbeeld de lokale onderarmklacht, het hele arm-, nek- en rug gebied in de beoordeling mee. Na de beoordeling is meestal een brede aanpak vereist. Naast interventies door fysiotherapeut en/of manueeltherapeut direct aan uw lichaam zijn trainingssessies vereist voor bijvoorbeeld ontspanning maar ook kracht, coördinatie en uithoudingsvermogen. Ook uw (werk)houding ontsnapt niet aan onze aandacht. De fysiotherapeut en/of manueeltherapeut beoordeelt uw werkplek en andere ergonomische factoren, puzzelt het probleem uit en zoekt naar de meest efficiënte behandeling. De Arbo-wet- en regelgeving hebben er inmiddels al voor gezorgd dat de werkplek in veel gevallen is geoptimaliseerd. Als blijkt dat een meer multidisciplinaire aanpak noodzakelijk is, zoekt de fysiotherapeut en/of manueeltherapeut contact met de noodzakelijke andere zorgverleners.